Monumentul Holocaustului Romanesc – The Memorial of the Romanian Holocaust

Print Friendly

In anul 2003, Guvernul Romaniei a negat, in mod public si oficial, Holocaustul Romanesc. Tot in anul 2003, Presedintele Romaniei, intr-un interviu acordat unui ziar israelian, a diminuat proportiile Holocaustului Romanesc si suferinta evreilor romani in timpul celui de al doilea razboi mondial.

Nici Guvernul si nici Presedintele Romaniei nu s-au scuzat pentru cele doua situatii generate in decurs de numai doua luni. In loc de scuze clare si la obiect, autoritatile s-au incurcat intr-un lung sir de explicatii care au avut ca resultat crearea Comisiei Internationale pentru Cercetarea Holocaustului Romanesc ( Comisia Wiesel).

In aceste conditii, necesitatea de a lua masuri care sa asigure prezervarea memoriei victimelor Holocaustului Romanesc cat si necesitatea a prevenii rescrierea capitolului “Holocaustul Romanesc” din istoria Romaniei au devenit evidente.

Ca urmare, in 2003 MCA Romania a initiat proiectul  “Memorialul Holocaustului Romanesc” sau ceea ce in engleza se numeste ” The Memorial of the Romanian Holocaust ”

Urmand exemplul dat de alte natiuni, care au construit monumente impresionante in centrul capitalelor lor, MCA Romania a solicitat ca viitorul  ” Memorial al Holocaustului Romanesc ” sa fie amplasat in centrul orasului Bucuresti si nu intr-un cimitir  evreiesc sau intr-o curte ascunsa a unei sinagogi uitata de vreme, intr-un colt de asezare din care evreii au disparut deja de mult.

In general, proiectul a fost primit, la inceput, cu indiferenta si dupa aceea, cu ostilitate.

Din aceasta cauza apreciem, la justele lor valori, decizia si eforturile  Ministerului de Cultura,  care a alocat un spatiu adecvat acestui proiect aflat in raspunderea sa.

Multumim pe aceasta cale, Profesorului Elie Wiesel si membrilor Comisiei Wiesel care au preluat initiativa si idea lansata de MCA Romania, introducand-o in recomandarile inaintate Guvernului Roman  in Raportul Final al Comisiei.

Despre proiectul ” Memorialul Holocaustului Romanesc ” – ” The Memorial of the Romanian Holocaust” puteti citi mai mult pe site-ul www.holocaustmemorial.ro

Tot pe site-ul www.holocaustmemorial.ro puteti gasii detalii si fotografii de la ceremonia de inaugurarea a Memorialului care a avut loc pe data de 08 Octombrie 2009

FacebookTwitterGoogle+