OCTAV BJOZA, DECORAT CU STEAUA ROMANIEI, COMEMOREAZA, DIN NOU, LEGIONARI

sursa : napocanews.ro
Print Friendly

Un membru al Guvernului României, decorat cu cea mai înaltă distincție în stat „Steaua României”, participant la o comemorare a unui grup legionar și fascist.

MCA România se alătură Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” în protestul față de comemorarea legionară de la Muzeul de Istorie a Municipiului București din data de 5 mai 2015.

Dl. Octav Bjoza, președinte al Asociației foștilor Deținuți Politici din România și decorat cu cea mai înaltă distincție a țării – „Steaua României”, a participat, în data de 5 mai 2015, alături de dl. Florin Dobrescu, la o ceremonie dedicată unor membri ai Mișcării Legionare.

Participarea sa la acest eveniment susține protestul MCA România din decembrie 2014, împotriva decorării dlui Bjoza, de către Președintele României, cu cea mai înaltă distincție în stat: „Steaua României”. Această ultimă apariție publică a dlui Bjoza, umăr la umăr cu dl. Florin Dobrescu, atestă, în opinia noastră, atașamentului dlui Bjoza față de ideologia legionară. În prezent, dl Octavia Bjoza deține și calitatea de Subsecretar de stat la Secretariatul de stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist, instituție subordonată Guvernului României.

În acest context, MCA România consideră că, atunci când dl. Bjoza participă la evenimente publice, o face și în calitatea sa de reprezentant al Guvernului României, de demnitar. Această situație contrazice flagrant declarațiile politice referitoare la combaterea antisemitismului, negaționismului și a fascismului. Evenimentul legionar de la Muzeul de Istorie a Municipiului București a fost organizat de către Florin Dobrescu, secretar al Fundației „Ion Gavrilă Ogoranu” și fost președinte al Partidului Totul pentru Țară. Dl Dobrescu este un promotor vehement al ideologiei legionare, cunoscut din imaginile în care apare executând, cu zel, salutul nazist.

În această situație, MCA România solicită Guvernului României și Administrației Prezidențiale să adopte măsurile necesare pentru a corecta situația în care susținători ai ideologiilor totalitare și fasciste sunt asociați cu instituțiile statului și sunt susținuți de către acestea.

Descarca fisier : 2015 05 10 – MCA – Comunicat de Presa – BJOZA – Ceremonie Legionari 05 Mai 2015

FacebookTwitterGoogle+