Ambasadorul Romaniei in Armenia face glume cu evrei

Sorin Vasile
Print Friendly

MCA Romania solicita Presedintiei României să ia, de urgenta, masurile care se impun ca urmare a declaratiilor antisemite și homofobe facute de către Ambasadorul Romaniei in Armenia, domnul Sorin Vasile.

In discursul său tinut la Universitatea Americana din Erevan, in data de 19 noiembrie 2014, ambasadorul Romaniei a popularizat stereotipuri religioase, antisemite si homofobe, amestecand glume despre evrei cu genocidul armean. Răspunzand întrebărilor studentilor si ale presei, in opinia noastra, domnul Vasile a făcut comentarii de o ignorantă crasa, de o lipsa totala de respect si deplina iresponsabilitate. Domnul Vasile a „expediat” genocidul armean intr-o fraza, a facut comparatii homofobe si a glumit despre contabili evrei lacomi, gata să incalce legea doar pentru profit, un stereotip clar antisemit.
Declaratiile ambasadorului României a fost făcute publice de către o publicatie locală, Civil Net, si sunt disponibile online:

http://civilnet.am/2014/12/03/morality-according-to-the-romanian-ambassador/

Conform datelor MCA Romania, acesta este, de departe, cea mai clara dovada de antisemitism la nivel inalt, depășind cazurile „Șova” și „Neamțu”, care ulterior au retractat declaratiile facute, aducand inapoi memoria anilor 2004 cand declaratiile antisemite erau comune printre puternicii zilei.
Acest incident este pur si simplu revoltator. Unii dintre cei implicati in incidente similare, si-au asumat responsabilitatea si au retractat declaratiile initiale. Domnul Vasile a refuzat sa isi ceara public scuze, angajand reputatia si responsabilitatea Romaniei pentru aceste declaratii.
MCA Romania reaminteste parlamentarilor ca ar trebui sa actualizeze legislatia rasista si sa intareasca rolul educatiei.

Descarcati comunicatul complet:

2014 12 05 – MCA – Comunicat de Presa – Ambasadorul Romaniei in Armenia face glume cu evrei

FacebookTwitterGoogle+