Tinerii intreaba, supravietuitorii raspund

Print Friendly

Un genocid de dimensiunile Holocaustului este greu de inteles, de aprofundat si de crezut ca s-ar fi intamplat. Realitatea este insa ca  el s-a intamplat si a avut dimensiuni mai mari decat oamenii pot sa isi imagineze. Antisemitismul si obsesii amestecate cu prejudecati i-au facut si pe cei mai inteligenti si educati oameni sa participe la exterminarea in masa a evreilor, a romilor, a invalizilor si a homosexualilor: unii au participat in mod direct si activ altii au participat prin indiferenta si tacere.

In Romania, efortul supravietuitorilor Holocaustului si a urmasilor lor de a pastra acele timpuri, acele crime, proaspete in memoria colectiva, pentru ca ele sa nu se mai repete, se loveste de o rezistenta din ce in ce mai mare. Aceleasi prejudecati care i-au ucis pe evrei, genereaza astazi suspiciuni fata de evenimentele tragice care chiar au avut loc. Tineri care nu cunosc ororile razboiului, a prigoanei si a luptei pentru existenta, educati in multe cazuri de antisemiti, gresit informati de educatori care la randul lor au fost preparati de antisemiti, pun din ce in ce mai mult, sub semnul intrebarii, adevarurile absolute ale istoriei.

In aceste conditii, supravietuitori, evrei romani, au cules intrebari puse de tineri si au raspuns lor in cartea numita “Tinerii intreaba, Supravietuitorii raspund”. Cartea este atasat mai jos si poate fi descarcata fara nici o restrictie sau/si conditie.

Dr Liviu Beris, unul dintre autorii cartii, a supravietuit si s-a reintors la viata din infernul lagarelor din Transnistria, acolo unde a fost manat cu biciul, ca un animal, de servantii regimului Antonescu. ( pentru mai multe date despre Dr. Liviu Beris apasa AICI )

Gen. Oliver Lustig este un supravietuitor al lagarului mortii de la Auschwitz. Ambii autori au peste 80 de ani si sunt extrem de activi, tinand conferinte despre experientele lor proprii in lagarele de exterminare, in scoli, institutii de stat si academiile de politie si a armatei. ( pentru mai multe date despre Gen. Oliver Lustig apasaAICI )

Harry Culler este unul dintre cei mai prolifici istorici specializati pe istoria evreilor din Romania. Sub regimul Antonescu, Harry Culler a fost prizonier intr-un lagar de munca fortata. El este sotul unui alt distins istoric, administratoarea Centrului de Cercetare a Istoriei Evreilor, Dna Lya Benyamin. ( pentru mai multe date despre Harry Culler apasati AICI)

 

FacebookTwitterGoogle+