Pogromul de la Dorohoi 1940
In anul 1940, Romania era o tara izolata de tratatele semnate intre puterile europene care imparteau teritoriile altora fara nici o retinere. Regimul Regelui Carol se confrunta cu un spirit national adanc umilit si dezamagit.
Apropierea de Germania, cedarea catre sovietici a Basarabiei si a nordului Bucovinei si starea generala de nemultumire a impins regimul Regelui Carol sa caute tapi ispasitori care sa sufere si sa plateasca pentru situatia in care Romania fusese pusa: strangerea relatiilor cu Germania era conditionata si de implementarea unei clare politici antisemite care de altfel era déjà implementata cu zel: in aceasta atmosfera evreii au fost desemnati ca fiind “tapii ispasitori” cei mai adecvati.
Pe data de 1 Iulie 1940, ofiteri si soldati din Regimentul 3 Graniceri si din Regimentul 8 Artilerie din armata romana au pregatit si au executat Pogromul de la Dorohoi.
Pe 28 si 29 Iunie 1940 trupe romanesti au marsaluit prin Dorohoi, retragandu-se din nordul Bucovinei. Impreuna cu ei, in oras au ajuns si refugiati romani care au razpandit zvonuri despre evrei care ataca armata romana aflata in retragere.
De aici si pana la “lectia” aplicata de soldatii romani, evreilor, nu a ramas decat o zi in care soldatii s-au pregatit fizic si sufleteste pentru “disciplina” pe care aveau sa o aplice evreilor.
Pe data de 1 Iulie 1940 soldatul evreu roman Iancu Solomon era inmormantat in cimitirul evreiesc din oras. Acesta fusese impuscat de sovietici impreuna cu alti doi ofiteri romani. Conform protocolului militar, plutonul de onoare format din soldati evrei romani si din soldatiromani a tras salve in onoarea soldatului Solomon si dupa aceea s-a indreptat spre iesirea din cimitir. Soldatii evrei romani au fost intampinati de ofiteri ai Regimentului 3 Graniceri care i-au dezarmat si i-au aliniat langa gardul cimitirului unde au fost despuiati de uniforma militara si impuscati. Pentru a masca aceasta crima, ofiterii Regimentului 3 Graniceri au pus in bratele unuia dintre morti o mitraliera. Mai tarziu aceiasi ofiteri au afirmat ca de fapt evreii au fost cei care au deschis focul asupra militarilor romani.
Militarii armatei romane au devastat locuinte, magazine: evreii prinsi au fost batuti: Adam Calmanovici a fost impuscat dar nu inainte de i se taia organele genitale. Herscu Croitoru a fost omorat prin incendiere dupa ce barba i-a fost smulsa. Hana Petraru a fost impuscata de un vecin. Urechile batranei Feiga Riezel au fost taiate de cei care au dorit sa ii fure cerceii. Feiga Reizel si sotul ei, Eli, au fost dupa aceea impuscati.
Conform unui proces verbal intocmit pe 3 Iulie 1940 de autoritatile locale, in timpul pogromului au fost ucisi 50 de evrei: 11 femei, 5 copii, 34 barbati.
Istorici renumiti sustin ca numarul celor ucisi in pogromul de la Dorohoi se ridica la peste 150.