Pogromul de la Bucuresti 1941

Print Friendly

Pe fondul unor disensiuni intervenite intre Maresalul Ion Antonescu si legionari, acestia din urma s-au revoltat impotriva armatei si a Maresalului.

Primele victime ale acestei revolte cunoscuta si sub numele de Rebeliune, au fost evreii sau “jidovitii” asa cum au fost numiti de legionari.

In timp ce devastau sinagogi, magazine si case evreilor, legionarii i-au acuzat pe evrei, in mod cinic, ca ei ar controla armata care ii ataca.

Legionarilor li s-au alaturat jandarmi, personalul prefecturii de politie din Bucuresti si organizatii de muncitori si studenti.  Un ministru in guvernul de atunci a comandat incendierea cartierelor evreiesti .

Sinagogi precum Templul Coral, Bet Midras, Tamplul Unirea Sfanta, Sinagoga Atena, Sinagoga Cizmarilor, Templul Spaniol, Sinagoga Cahal Grande, Sinagoga Malbin au fost pangarite, jefuite, distruse si incendiate. Mobila, carti de rugaciuni, obiecte de arta religioasa au fost jefuite. Documente vechi de sute de ani au fost arse impreuna cu carti de rugaciune.

Enoriasii gasiti in lacasele de rugaciune au fost jefuiti, batuti, torturati si batjocoriti pe loc. Mii de evrei au fost ridicati din casele lor, din sinagogi si de pe strada. Toti au fost batuti si maltratati pana cand au fost de acord sa cedeze banii, bijuteriile, casele si alte proprietati legionarilor.

In timpul celor trei zile de pogrom, 125 de evrei ( cinci nu au mai fost gasiti niciodata) au fost omorati la Abator si in Padurea Jilava.  Ei au fost impuscati in cap si in ceafa ( vezi documentul atasat mai jos). Trupuri de evrei au fost atarnate in carligele abatorului: cativa au fost gasiti cu intestinele scose si infasurate in jurul gatului.

Peste 200 de camioane incarcate cu bunurile jefuite in timpul pogromului au fost numarate la sfarsitul celor trei zile de iad. Mii de case, apartamente, ateliere, magazine si alte institutii evreiesti au fost devastate de legionari.

NEGAREA atrocitatilor a inceput imediat dupa ce armata a reusit sa reduca la tacere hoardele legionare. Diversi adepti ai legionarilor au vehiculat teorii conform carora pogromul a fost o incenare pusa la cale de evrei si de comunisti. Dupa 70 de ani aceleasi teorii abjecte sunt inca vehiculate de oameni abjecti, negationisti ai Holocaustului si a atrocitatilor comise atunci in capitala Romaniei, la lumina zilei, in vazul tuturor.

FacebookTwitterGoogle+