ROSIA MONTANA – COSMIN GUSA – MILIARDARI EVREI AMERICANI BOGATI

Cosmin Gusa
sursa.romanialibera.ro
Print Friendly

Stimate Dle Cosmin Gușă, Într-o intervenție publică, recentă, la postul de televiziune Realitatea TV, post în a cărei conducere aveți un cuvânt hotărâtor de spus, ați pus semnul egalității între etnie și corupție. Declarația de mai jos,  făcută de către dumneavoastră, este pur antisemita . Este, regretabil, de neacceptat și surprinzator, ca un fost politician de vârf, un jurnalist de anvergură și, în prezent, un consultant politic, să afiseze, fara retinere, antisemitism.

 În data de 13 septembrie, la ora 14:15, ați intervenit la postul Realitatea TV la o emisiunea de știri. Răspunzând la întrebări cu privire la subiectul „Roșia Montană”, ați declarat: „ (…) acționari ai Gabriel Resources care au fost dovediți, de-a lungul vremii, în postura lor de miliardari evrei americani, bogați în marea lor majoritate, că fac speculații acolo unde sunt state slabe (…)”. Ulterior, ați revenit pentru a accentua importanței etniei în cazurile de corupție: (…) evrei americani extrem (?) de veroși, extrem de lacomi în goana lor de a fura capitalul (…)”.

Fără a comenta subiectul de bază și fondul discursului dumneavoastră, motivele și scopul afirmațiilor, dorim să scoatem în evidență antisemitismul care transpare din declarațiile mai sus citate. Dumneavoastră, domnule Gușă, sunteți un formator de opinie, jurnalist, consultant politic și o persoana publică cu un respect măsurabil în România. Ca atare, nu avem nici o îndoială că nu sunteți conștient de efectele cuvintelor  pe care le rostiți asupra celor care vă ascultă. În special, atunci când vă exprimați pe o temă care generează proteste la nivel național.

În aceste condiții, vă atragem atenția că menționarea  expresă, accentuată și repetată  a apartenentei etnice și religioase a persoanelor pe care  le atacați în public și pe care le acuzați de fraude, de lăcomie, de furt,  constituie un act de incitare la ură etnică și religioasă care contravine legislatiei in vigoare. Declaratia dumneavoastra echivaleaza declaratiile antisemite promovate de antisemiții notorii: începând cu cei care are au pus bazele nazismului, continuând cu cei care au pus in aplicare „Soluția Finală” și cu cei care, în zilele noastre, promovează negarea Holocaustului și a teoriilor conspiraționiste împotriva evreilor.

În acest context, din postura noastră de evrei romani, ca si cetățeni ai acestei tari, care nu avem nici o legătură cu subiectul atacat de  dumneavoastră, considerăm ca este numai spre binele societății românești,  în sânul căreia trăim împreună,  ca dumneavoastră să vă retrageți, cu scuzele de rigoare, în mod public,  afirmațiile profund antisemite.

Cu respect

Maximillian Marco Katz                                   Marius Draghici

Director Fondator al MCA Romania              Director pentru Relatii Internationale

FacebookTwitterGoogle+